Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Стоил войвода

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На днешната дата (13 май) през 1876 г. загива още един от дейните участници в националноосвободителното ни движение в Сливенския край - Стоил войвода.
Роденият в село Инджекьой в бедно семейство Стоил, както много български юноши, отрано започва да работи за прехраната си. След няколко години обаче, провокиран от ширещия се турски произвол и с желанието да раздава справедливост, поема по пътя на хайдутството. Събира дружина и прави набези към Варна и Балчик. През 1875 г. в Румъния се свързва с революционната емиграция. Определен е за помощник на Иларион Драгостинов и войвода на чета във Втори (Сливенски) революционен окръг по време на Априлското въстание. След избухване на въстанието към четата му се присъединява четата на Иларион Драгостинов и Георги Обретенов. Дружината води няколко неравни сражения с турските потери в Сливенския балкан. Войводата е ранен, заловен от потерята и заради невъзможността си да ходи - обезглавен. В памет на героя родното му село днес носи неговото име - Стоил войвода.


✅ Цялата карта на Априлското въстание ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас и в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари