Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Георги Обретенов и Иларион Драгостинов

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? На 10 май 1876 г. още двама доблестни и смели български революционери жертват живота си в опита на народа ни да се опълчи срещу османците и да отвоюва свободата си - Иларион Драгостинов и Георги Обретенов.
По време на подготовката за въстание на Иларион Драгостинов е поверен Втори революционен окръг с център Сливен, а най-малкият син на баба Тонка Обретенова - Георги, е негов помощник. Двамата изцяло се отдават на делото, обикалят селата в района, разпалвайки революционен дух в населението и призовават за бунт. В разгара на подготовката пристига вестта за преждевременното избухване на въстанието. Водачите обявяват начало на бунта в Сливен и макар и с малка чета, поемат към Балкана. Турската власт вече е извършила арести и не са много смелчаците, готови да ги последват. Четата проявява голяма дързост и мъжество. При завързалото се на 10 май сражение с потеря, двамата съратници срещат геройски смъртта си, заедно с мнозинството от четниците.


✅ Цялата карта на Априлското въстание ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас и в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари