Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Цанко Дюстабанов и Тодор Каблешков

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

???? В два поредни дни на месец юни 1876 г. още двама герои от Априлското въстание губят живота си - Тодор Каблешков и Цанко Дюстабанов.
Двамата смели, образовани и родолюбиви българи, решително впуснали се в огъня на въстанието в Четвърти и в Първи революционни окръзи, са предадени и заловени.


На 15 юни в Търново е обесен Цанко Дюстабанов - главен войвода по време на въстанието в Първи търновски революционен окръг. В тежките битки на четата му с многобройния противник, войводата е ранен и след залавянето му е съден. По време на процеса не търси милост, а смело заявява:
"Нашата цел, прочее, не е била да ви надвием със сила, но само да ви предизвикаме и да направите зверства, които вече направихте премного и благодарение на което се компрометирахте пред целия образован свят, а тая наша цел е достигната вече. Бъдете следователно известени, че ние победихме!..."


Ден по-късно, на 16 юни, близо до Габрово, след дълго понасяни разпити и мъчения и воден към пловдивския съд, Тодор Каблешков сам слага край на живота си. Седмици преди това, на него съдбата дава историческата задача да даде ход на въстанието. Под негово ръководство е нападнат конакът в Копривщица и неговите думи в легендарното "Кърваво писмо" разгласяват началото на въстанието, превърнало се във връх на националноосвободителната ни борба.

✅ Карти на Априлското въстание ще откриете в ???? Атлас по история и цивилизации за 7. клас и ???? Атлас по история и цивилизации за 10. клас.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари